16 Şubat 2014 Pazar

İnsanlık Tarihinin İlk Otomobil Yolculuğu





O yaz günü iki çocuğunu da alıp otomobil tarihinde ilk defa uzun yol yapacak olan Bertha Benz’in iki hedefi vardı:95 kilometre uzakta yaşayan annesini ziyaret etmek ve dünyayı değiştireceğine inandığı şeyle tüm halkın dikkatini çekerek eşinin icadını tanıtmak.

Yolculuklarına sabahın erken saatlerinde başlamaları gerekiyordu zira Carl otomobili kullanmasına karşı çıkıyordu öte yandan otomobil çok yavaştı ve 95 km’lik yolu güneş batmadan bitirmeleri gerekiyordu bunun için her dakika çok değerliydi.



Yanına iki oğlunu da alan Bertha otomobili evden birkaç sokak öteye ittikten sonra çalıştırdı.Motor dakikada ancak 350 devir yapabiliyordu bu yolculuğun yavaş ve at arabaları için açılmış yollarda basit makaslı süspansiyonlarla ilerlemekte epey konforsuz olacağının habercisiydi.

Otomobil 22 km boyunca sorunsuz işledikten sonra motorundan dumanlar çıkarmaya başladı.Bu otomobilin su soğutmalı olmasına rağmen radyatörü olmamasından kaynaklanıyordu.Motor bir su kütlesinin içinde bulunuyordu ve motor çok ısındığında su buharlaşıp bitiyor,Bertha’nın neredeyse her 20 km’de bir derelerden yada çeşmelerden su tedarik etmesi gerekiyordu.


Yakıt ise başlı başına bir sorundu,Carl otomobili üretirken aşırı ısınma ve ateşleme sorunlarından kaçınmak için petrol bazlı aşırı uçucu solvent madde (ligroin) kullanmıştı ancak sorun şuydu ki;ligroin bulmak günümüzde benzin bulmak kadar kolay değildi ve sadece bazı eczanelerde eser miktarda ligroin’e ulaşılabiliniyordu.Bu yüzden Bertha’nın yol üstündeki her şehir ve kasabada durup yakıt araması gerekiyordu.
Gereken tüm ikmalleri yapan Bertha yola devam etti ve bir süre sonra otomobil aniden durdu.Bunun bir açıklaması yoktu hem yakıt vardı hem de su yeterliydi,işte o anda ilk motorun çokta komplike olmayan yapısının yardımı ve garajda eşine yardım ederken öğrendiği bilgilerle bikaç yeri kontrol ettikten sonra sorunu yakıt borusunda buldu,tıkalıydı.Pratik zekası yüksek olan Bertha şapkasından çıkardığı iğneyle tıkanıklığı giderdi.


Geride kalan sorunlar bir yana Bertha’nın çözemeyeceği sorunlarda vardı bunların başında otomobilin iki vitesli olması geliyordu.Viteslerin yetersizliğinden dik yokuşlarda bir oğlunu direksiyona geçirerek diğer oğlunu da alıp otomobili itmesi gerekiyordu.Öte yandan o yokuşların inişleri ayrı sıkıntıydı çünkü fren sistemi deri kaplanmış pedaldan ibaretti yokuş aşağı inerken şiddetli fren yapması gerekiyor buda deri frenleri aşındırıp deliyordu.Bertha çareyi uğradıkları şehirde bir ayakkabı tamircisine fren pedallarını tekrar deri kaplatarak çözdü.

Annesinin yaşadığı şehir (Pforzheim) görüş alanına girmeye başlamıştı.Sonunda derin bir nefes alarak rahatlamıştı ki otomobilden aniden feci bir ses geldi.Motor gücünü arka lastiklere aktaran yay teli kopmuştu ve gergin telin iki ucunu kavuşturup birleştirmek mümkün değildi.Bunun üzerine Bertha jartiyerinin lastiğini yedek yay teli olarak uydurdu ve işe yaradı.


Ancak erken çıkmasına rağmen tüm bu sorunlar çok zaman öldürmesine neden olmuştu ve hava kararmıştı,tek sorun otomobilde de yolda da ışık yoktu.Geceyi orda geçirmeye karar vermişlerdi ki etraf aydınlandı,Bertha’nın geçtiği şehirlerdeki insanlar Pforzheim’a telgraf çekip Bertha’nın geliceğini söylemişlerdi.Bunun üzerine halk Bertha ve iki oğlunu karşılamak için yola çıkmış ve tam bu noktada ilaç gibi yetişmişlerdi.


Bertha sonraki günlerde annesini çevre kasabalara götürdü.”atsız araba” haberi salgın gibi yayılıyor,duyanlar Bertha’nın ve otomobilin hikayesini dinlemek ve incelemek için oraya akın ediyordu.Reklam başarılı olmuştu.
Bu müthiş yolculuk Carl Benz için harika bir reklam olmuştu zira otomobil Bertha’nın geçtiği tüm şehirlerde merak uyandırmış ve ciddi ilgi çekmişti.

Ancak en önemlisi bu macerada arabanın yaşattığı sorunlardan ders alan Carl sorunları ve sorunlara neden olan eksiklikleri gidererek Benz Victoria ve  Benz Velo modellerini üretti.Her otomobilde hatalarını görmeyi bilip düzelten Carl gün geçtikçe çok daha kaliteli ve uzun ömürlü otomobilller üretmeye başlamıştı.1895 yılına geldiğinde yılda 130’dan fazla araç satıyordu.

kemal GÜLGÜN

14 Şubat 2014 Cuma

Gottlieb Daimler ve Mercedes Benz'in Tarih Sahnesine Çıkış Basamakları

1883-Gottlieb Daimler dünyanın ilk benzinle çalışan motorunu üretir.Benz şirketi kurulur.


1885-Gottlieb Daimler ve Karl Benz ayrı ayrı ama aynı zamanda otomobilin öncüleriydi.



1893-Velo modelinin ortaya çıkmasını izleyen yıllarda Benz Victoria’lar piyasaya sürüldü.



 1900-Daimler motor şirketi kuruldu.



 1901-Daimler 35 beygirlik motorunu geliştirdi.




1902-Mercedes ismi sadece daimler’in ürettiği araçlar için kuruldu.




 1903-Mercedes 60 beygirlik arabasıyla pazarın en avantajlı arabası.


 1922-Benz ilk defa bir yarış arabasına süperşarj ekledi.



1926-Daimler ve benz birleşerek Mercedes-benz adını benimsedi.





1927-Süperşarjlı spor otomobili SSK’yı piyasaya sürdü.




1933-Motoru arkada konumlandırılmış 130H kodlu ekonomik modeli başarısız oldu.




1936-260D modeli dünyanın ilk seri üretim dizel motorlu aracı oldu.




1952-300SL modeli yakıt enjeksiyon teknolojisine ve martı kanat kapılara öncülük etti aynı zamanda carrera panamerica ve le mans dayanıklılık yarışlarını kazandı.




1953-İlk şasesiz modeli 180’i piyasaya sürdü,bu model yerini günümüzdeki e sınıfına bıraktı.



1959-220 modeli bilimsel olarak ilk burkulma bölgeli dizayn edilmiş kuyruk yüzgeçli otomobildi.



1963-SL modeli spor otomobili yüksek tavan yapısıyla otomobile daha kolay binmeye ve inmeye izin veren pagoda tavan ile üretildi.




1969-C111 kodlu konsept modelinde wankel motor kullandı.




1979-S sınıfında hava yastıklarını standart olarak sundu,bu bir ilkti.


 1983-Orta üst segment’e hitab eden 190E modelinin ilk sahneye çıkışı.


 1989-Yeni SL modelinde araç takla attığında sürücüyü korumak için takla barları kullanıldı.




1996-SLK modeli için katlanır metal tavan seçeneğini sundu.




1997-Küçük segment aile arabası a-sınıfı’nı piyasaya sürdü.





1998-Mercedes-benz chrysler’i satın aldı.





2002-Maybach markasını canlandırdı,ayağa kaldırdı.


 2003-McLaren’ın tasarlayıp ürettiği SLR modelini piyasaya sürdü.




2006-Chrysler/Dodge ve jeep satıldı.


                                                        kemal GÜLGÜN


11 Şubat 2014 Salı

Ilk İçten Yanmalı Motorlu Aracın Ve Onu Yaratan Benz Ailesinin Hikayesi




 Carl Benz;alman makine mühendisi ve motor tasarımcısı olmasına rağmen yaygın olarak benzinle çalışan otomobil mucidi olarak tanınır.

İcat ettiği otomobile ilk benzinle çalışan otomobil demek biraz hatalı olur zira Benz ürettiği ilk araçta petrol bazlı,ileri derecede uçucu bir solvent olan ligroin kullanıyordu.Düşününce o günün teknolojisinde üretilen motorun ateşleme sorunlarından ve aşırı ısınmadan uzak tutmak amacıyla aşırı uçucu solvent madde kullanmak motorun çalışmasının sürekliliği açısından çok akıllıcaydı.
  **İlk motorunu 34 yaşındayken 1878’te tasarladı ve hemen ardından 1879’da patentini aldı.

Carl Benz otomobilin patentini almadan iki yıl önce icadını Alman hükümet yetkililerine tanıtmıştı ancak ne ironiktir ki Alman hükümeti otomobil projesinde gelecek görmemişti.Bunun üzerine tüm motivasyonu çöken ve çalışma azmi yıkılan Benz’i düştüğü yerden hayat ortağı Bertha Benz gerek manevi olarak ona ve projesine yürekten güvendiğini ve inandığını göstererek gerekse maddi olarak (Bertha’nın çeyizi Carl’ın atölyesinin kurulmasını sağlamıştı.) elinden geldiğince destekleyerek kaldırmayı başardı.(hatta otomobilin aküsünü şarj etmek için her gece saatlerce dikiş makinesinin pedallarını çeviriyordu.)
                                                                                  
                                                                                                            
Carl Benz,Gottlieb Daimler ve Wilhelm Maybach adında üç mekanik dehası adam aşağı yukarı aynı zamanlarda birbirlerinin haberi olmaksızın aynı proje üzerinde çalışıyorlardı.Ancak birbirlerinden bihaber olmaları Carl Benz’in eşi Bertha Benz’in 1888 yılında bir ağustos sabahı gün ağırmadan(kocası uyanmadan)eşinin ürettiği “motorwagen”la 95 km sürecek bir maceraya atılana kadar sürdü.

Bertha Benz o gün o üç tekerlekli,bir bisiklet gidonu ile kumanda edilen motorwagen’ı garajdan yola çıkarıp dolaylı olarak herkese lanse ettiğinde tarih sahnesine otomobili dahil etti ama aynı zamanda ilk otomobil hırsızı,trafik yasalarını ihlal eden ilk kişi,bir otomobili yolda ilk test eden ve onu duyuran ilk kişi olarakda o sahneye adını yazdı.

Kemal  GÜLGÜN